Teken de petitie

Word ook palingsupporter!

Teken de petitie, met jouw hulp maken we een vuist in Den Haag en Brussel.

Wil je lezen waarvoor je tekent? Klik dan hier.

Word ook palingsupporter!

Teken de petitie, met jouw hulp maken we een vuist in Den Haag en Brussel.

Wil je lezen waarvoor je tekent? Klik dan hier.

eel-scarf.svg

Wist jij dit over de paling?

FAQ

0 - 1

Wat is er aan de hand met de paling?

In de afgelopen vijftig jaar is het palingbestand in Europa met meer dan 90% afgenomen. Het gaat zo slecht, dat de paling op de Rode Lijst van de IUCN (de internationale unie voor natuurbescherming) de status: ‘ernstig bedreigd’ heeft.

0 - 2

Waarom is de paling zo bijzonder?

De paling kan in zoet én zout water leven en stokoud worden (de oudste in Nederland gevangen paling was 85 jaar). Ook heeft de paling een bizar leven. Om zich voort te planten zwemt ie 6000 kilometer naar de Sargassozee (bij de Bermuda eilanden). De jonkies zwemmen vervolgens weer helemaal terug naar Europa. Een vrouwtjespaling is pas na 12 tot 25 jaar geslachtsrijp en na het eitjes leggen sterft ze. Ze kunnen zich dus maar één keer in hun leven voortplanten. En hóe dat precies gaat, is nog steeds een groot mysterie.

0 - 3

Hoe kan het dat het zo slecht gaat met de paling?

Nog maar vijftig jaar geleden zaten alle wateren in Europa, dus ook in Nederland, vol paling. Belangrijke oorzaken voor de dramatische afname zijn barrières als dammen, sluizen en gemalen, stroperij, vervuiling, ziektes en overbevissing.

0 - 4

Komt het wel goed met de paling?

Hopelijk wel; maar dat gaat niet vanzelf. In de hele wereld hebben vissen het moeilijk, maar de paling heeft het extra moeilijk vanwege zijn leefwijze. En daarbij is het ook nog eens een gewilde vis om te eten. Niet alleen in Europa maar vooral ook in Azië. Campagnes zoals deze zorgen hopelijk voor bewustwording bij consumenten, bedrijven en politiek en daardoor voor meer power. Hij heeft onze hulp hard nodig!

0 - 5

Kan paling niet gekweekt worden, zoals andere vis?

Jammer genoeg niet, al wordt er veel onderzoek naar gedaan. Het is wetenschappers al wel gelukt om paling te laten voortplanten, maar de pasgeboren jonkies eten niet en gaan dan dood. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat het uitzetten van paling zin heeft, omdat onduidelijk is of de uitgezette palingen de weg terug vinden naar de Sargassozee. De meeste paling die we in Nederland eten komt wel uit een kwekerij, maar daar worden glasaaltjes uit het wild opgekweekt en vetgemest tot grote volwassen paling.

0 - 6

Doet ‘Europa’ niks?

Sinds 2007 is in Europa de Aalverordenings van kracht. Dat zijn internationale afspraken over maatregelen om de palingstand te verbeteren. De Europese Commissie heeft deskundigen gevraagd te onderzoeken of de wet effect heeft gehad. Wat blijkt: na jaren van teruggang lijkt het palingbestand te zijn gestabiliseerd, maar - en dat is het slechte nieuws - de stand is nog stééds kritiek!

Hebben de landen dan niks gedaan? Nee, zo is het ook weer niet. Regeringen hebben bijvoorbeeld maatregelen genomen om de visserij terug te dringen. Zo mag er in Nederland in september, oktober en november niet op paling worden gevist. Dat zijn de maanden dat de volwassen palingen terugkeren naar zee. Ook komt er steeds meer aandacht voor het oplossen van barrières in sloten en rivieren, die palingen belemmeren om verder te zwemmen. Denk bijvoorbeeld aan sluizen en gemalen. Juist daar zit ‘m de grote uitdaging, aldus de deskundigen. Die barrières wegnemen levert echt wat op. Maar dat is duur, want er zijn tienduizenden grote en kleine waterwerken in Europa.

0 - 7

Wie zijn de mensen achter de campagne?

RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is een kennisorganisatie die zich bezighoudt met het onderzoeken, adviseren en beschermen van reptielen, amfibieën en vissen. Dat doen we samen met donateurs en een groot netwerk aan vrijwilligers.

Meer over RAVON

Good Fish is een milieuorganisatie die gaat voor 100% GOOD FISH. Vis die is gevangen of gekweekt zonder milieuschade. We doen een beroep op de hele keten, van producent tot horeca, van supermarkten tot consument. Zo willen we de duurzame en verantwoorde visserij en visteelt bevorderen.

Meer over Good Fish

0 - 8

Wat gebeurt er nog meer om de paling te redden?

RAVON en Good Fish hebben allerlei initiatieven en samenwerkingen in het leven geroepen om de palingstand te verbeteren. Zo organiseert RAVON jaarlijks de glasaalmonitoring om glasaaltjes (jonge paling) te tellen en beheert Good Fish de VISwijzer; de autoriteit voor duurzame vis.

0 - 9

Wat kan ik doen?

Steun de campagne door de petitie te tekenen en haal je familie, vrienden en collega’s over om dat ook te doen. Hoe meer mensen power to the paling geven, hoe meer we kunnen doen om hem te redden.

0 - 10

Wij willen de paling supporten als bedrijf. Kan dat?

Zeker! We hebben een toolkit waarmee je als bedrijf kunt laten zien dat je onze campagne steunt. Natuurlijk kun je ook een duurzame visweek organiseren in de kantine of meehelpen bij glasaaltellingen. Neem contact met ons op om dit zo snel mogelijk te organiseren!

0 - 11

Mag ik nog paling eten?

Het is echt code rood. Zo lang de paling de status van ‘critically endangered’ heeft op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN adviseren wij om GEEN paling te eten. Ben je benieuwd naar Good Fish? Vis die zonder milieuschade geproduceerd wordt? Check dan de VISwijzer!

0 - 12

Welke vis kan ik eten in plaats van paling?

Probeer eens gerookte forel. Die kan namelijk - in tegenstelling tot de paling - worden gekweekt! Kies voor forel met het ASC keurmerk, biologische forel of in Nederland gevangen rivierkreeftjes.

Hou je juist van gerookte paling vanwege het ‘rooksmaakje’, probeer dan eens andere lekkere gerookte vis, zoals gerookte makreel, sprot en haring (spekbokking).

0 - 13

Nóg meer weten over de paling?

Lees nog meer achtergrondinformatie over de paling en download de factsheet!