Teken de petitie

Word ook palingsupporter!

Teken de petitie, met jouw hulp maken we een vuist in Den Haag en Brussel.

Wil je lezen waarvoor je tekent? Klik dan hier.

Word ook palingsupporter!

Teken de petitie, met jouw hulp maken we een vuist in Den Haag en Brussel.

Wil je lezen waarvoor je tekent? Klik dan hier.

Zwemsters trotseren IJsselmeer voor de paling

b33e4ce9-450f-4810-bc13-a27b6382e416.jpg

Op 1 augustus aanstaande zwemmen Dorien Rompelman en Mascha Toebak het IJsselmeer over. Het doel: meer aandacht voor de penibele situatie van de paling. De 22 kilometer lange tocht is via Instagram te volgen. Evenals de voorbereidingen, want die zijn inmiddels in volle gang.

Mascha en Dorien zijn fanatieke buitenzwemmers. Via hun instagram accounts Open Water NL en Zwemmas delen zij hun (soms barre) zwemtochten in natuurwater. En ze zijn niet de enige, want door de tijdelijke sluiting van zwembaden door de coronamaatregelen, nam het ‘buitenwaterzwemmen’ een vlucht. De koudetherapie en het frisse buitenwater blijken een positief effect te hebben op de gemoedstoestand en het zelfvertrouwen. 

Lockdown

Het idee voor de IJsselmeerzwemactie kwam tijdens de lockdownperiode. Toen Mascha en Dorien in aanraking kwamen met de palingpetitie, besloten ze hun gezamenlijke passie in te zetten voor deze bedreigde diersoort. Dorien: “Zwemmen was echt de perfecte uitlaatklep het afgelopen jaar. Eens een weekje niet zwemmen? Ondenkbaar. Ik zwem het liefst zonder pak, in lekker koud en helder water. Met de IJsselmeerovertocht zwemmen we voor en mét de paling”.

De zwemtocht

De 22 kilometer lange oversteek staat gepland voor 1 augustus. Begeleid door een boot met coach Gertjan zullen Mascha en Dorien om beurten kilometers zwemmen. De marathon begint al vroeg: om 7:00 klinkt het startschot in Medemblik of Stavoren. Afhankelijk van de windrichting zullen ze van Medemblik naar Stavoren zwemmen, of andersom. Ze verwachten in de middag weer voet aan land te zetten. Op 19 juni is de generale repetitie, dan zwemmen beiden een proefrondje naast de boot in de buurt van Andijk.

Paling in het IJsselmeer

Het IJsselmeer, vroeger de Zuiderzee, is een belangrijk opgroeigebied voor de paling. Sinds de bouw van de Afsluitdijk kunnen palingen dit gebied veel minder goed bereiken. Door aanleg van een vispassage en visvriendelijk beheer van de sluizen gaat dit tegenwoordig al wat beter. Over een aantal jaar komt ook de Vismigratierivier gereed, die voor een echt grote opening in de afsluitdijk gaat zorgen. Voor de paling is de tocht op het IJsselmeer niet zonder gevaar: één op de drie palingen wordt jaarlijks weggevist. 

Petitie

De palingpopulatie in zijn geheel is de afgelopen vijftig jaar met meer dan negentig procent afgenomen. De paling heeft al sinds 2008 de status 'ernstig bedreigd'. Het doel van de petitie is om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen, want de paling heeft onze hulp helaas hard nodig. Laat je stem horen en teken ook op Powerpaling.nl. Al meer dan 40.000 palingsupporters gingen je voor.

Instagram

Wil je Mascha en Dorien volgen? Check dan hun instagramaccounts: Open Water NL en Zwemmas en moedig ze aan tijdens de IJsselmeeroversteek of tijdens één van hun trainingssessies. En: steun de petitie op Power_to_the_paling!